Kunstgras leggen


Wilt u zelf kunstgras leggen?

Wij helpen u graag door middel van een handleiding.
De onderbouw voor kunstgras is in de meeste tuinen vrijwel overal hetzelfde wat betreft de opbouw. Uitzonderlijke gevallen zijn tuinen met veel vocht (meer zand of lava) of waar ze een kunstgras speelveld aanleggen. In de meeste gevallen is tussen de 5-10 cm ophoogzand voldoende. De ondergrond inwateren/aantrillen en egaliseren. Daarna kunt u kunstgras installeren , of u laat dit doen door specialisten. Kunstgras leggen is voor iemand die handig is wel redelijk te doen. Let wel op bij het maken van naden dit vergt enige kennis.

Onderaan de pagina vind u instructie video`s


 

Aanbrengen ondergrond voor kunstgras

Verwijder het oude gras en egaliseer de zwarte grond. Breng vervolgens een zandbed aan van 5 á 10cm met ophoogzand (straatzand).
Géén metsel of schelpenzand gebruiken! Door het zandbed goed inwateren en daarna aan te trillen, ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond.
Indien het kunstgrasveld omsloten is met trottoirbanden, straatwerk, o.i.d. moet het zandbed 1 tot 2 cm onder de rand liggen.

Onderbouw
Onderbouw

Drukverdelend doek leggen

Aanbrengen drukverdelend doek

Rol het drukverdelend doek uit over de oppervlakte.
Snij het drukverdelend doek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10 cm wanneer u meerdere rollen/stukken drukverdelend doek nodig heeft.
Het drukverdelend doek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat eventueel onkruid groei aan de randen wordt beperkt. Wanneer u een onbezand kunstgras installeert en het is een kleine oppervlakte adviseren wij geen drukverdelend doek onder het kunstgras te leggen. Het kunstgras kan gaan schuiven omdat het drukverdelend doek glad is. Indien u toch een drukverdelend doek wilt aanbrengen bij een onbezand kunstgras dan adviseren wij het kunstgras vast te zetten met kunstgras ankers.
Wordt het kunstgras bezand dan moet er altijd een drukverdelend doek onder het kunstgras liggen.
(Tegenwoordig is het drukverdelend doek wit)


Uitrollen van het kunstgras

Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug).
Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt.
Dit vanuit uw huiskamer of terras. Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om e.a. te corrigeren.
Deze randen kunt u later wegsnijden.

 

Uitrollen Kunstgras
Uitrollen kunstgras

Kunstgras snijden

 

Wanneer er meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar gelegd worden moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk
bij de vezel afsnijdt.
Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van
+/- 3 / 4 mm.
Leg de rollen nooit strak tegen elkaar!

Kunstgras op maat snijden

Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes.Het op maat snijden van het kunstgras doet u vanaf de onderkant (backing).
Belangrijk hierbij is dat u altijd bij de op maat snijden van het kunstgras uw stanleymes schuin houdt.Houdt u stanleymes schuin bij hetsnijden zodat u de vezels van het kunstgras niet beschadigd.
Snij de eerste pool van het kunstgras met daar aan de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol af. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig.

 

 

 

 

Kunstgras goed leggen
Naad controleren

Kunstgras snijden
Kunstgras snijden

 

Wanneer u kunstgras langs de borders of stoeprand afsnijdt moet u dit vanaf de bovenkant snijden.

 

 

Wanneer u 2 stukken kunstgras achter elkaar moet leggen.
Zorg dan dat u een rechte plank heeft en snij het kunstgras langs de plank recht af.
Dit moet u bij alle beide kanten doen houdt het stanleymes schuin bij het snijden dan snijd u geen vezel kapot en het kunstgras kunt u dan mooier achter elkaar leggen.

Kunstgras snijden

 

Kunstgras snijden
Kunstgras snijden

 

Als u de twee stukken kunstgras hebt gesneden leg ze achter elkaar zodat u een geheel heeft. B.V. wanneer u een tuin heeft van 6 meter x 6 meter dan legt u een stuk kunstgras van 6 m x 4 m .
U snijdt een stuk kunstgras van 3 m x 4 m vanaf de rol en snijd deze door het midden, leg de 2 stukken kunstgras achter elkaar zodat u het stuk van 6 m x 2 kunt aanleggen aan het stuk van 6 m x 4 m.


Lijminstructie

Voordat u gaat lijmen moet u er zeker van zijn dat het kunstgras en lijmband niet nat of vochtig is. Minimum temperatuur 5 graden.Voordat u aan het lijmen begint slaat u de 2 stukken kunstgras terug.Snij vervolgens de zelfklevende lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen. Bij zelfklevende lijmband kunt u gewoon de stickervel van boven af verwijderen.

 

Lijminstructie
Lijminstructie
Lijminstrucie
Lijminstructie

 

Sla nu het open liggend stuk kunstgras terug.
Let op! Nog niet aandrukken!

Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het
vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden
verlijmd.
Druk alles nog maals goed aan door er overheen te lopen.

Lijminstructie
Lijminstructie

Kunstgras Opbostelen

 

 

 

Wanneer het kunstgras is geïnstalleerd, vervolgens het kunstgras met een bezem opborstelen.

Wij adviseren de meeste soorten kunstgras 5 KG p/m2 te bezanden met een speciaal zand.

Dit omdat het kunstgras wat zwaarder is en daardoor beter blijft liggen. Door het zand, wat onder tussen de grasvezel zit blijft het kunstgras ook net wat mooier rechtop staan.


Eindresultaat

Eindresultaat